Blog > Komentarze do wpisu

Ciasteczka z kleiku ryżowego

Kazimierz przeszedł na bardziej wyrafinowane menu i jedno opakowanie kleiku stało jakiś czas smętnie w kącie. Przypomniał mi się stary przepis, który polecała mi kiedyś koleżanka - ponad 10lat temu to było. Wygrzebałam zeszyt z przepisami, Gabrysia naszykowała miskę i fartuszki...

Składniki:

1 op. kleiku ryżowego ( miałam takie 170g)

1 kostka masła (wzięłam 200g)

3 jajka- tu chyba czas nie zmienił gramatury

3 łyżeczki wiórek kokosowych ( u nas duuuża garść - jakieś 1/3 szklanki)

cukier waniliowy ( miałam tylko aromat+2łyżeczki cukru)

Wszystko wkładamy do miski i wyrabiamy (ręką!) na jednolitą masę. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko rozpłaszczamy, a na środku kciukiem robimy wgłębienie - jak w kluskach śląskich. Układamy na blaszce w  odstępach - ciastka nie rosną zbyt spektakularnie. Pieczemy w 180 stopniach na złoty kolor. W gorące ciasta nakładamy odrobinę dżemu - w zrobione wcześniej zaglębienia.

Upiekłam tylko pół porcji, reszta nie zmieściła mi się na blasze, a w kolejce czekało jeszcze danie obiadowe. Uformowałam wałek i zamroziłam - może uda się je zrobić z plasterków jak zwykłe kruche ciastka.

Były pyszne, chrupiące, słodkie w sam raz. Trochę za twarde dla mojego roczniaka, ale Gabrysi smakowały bardzo.

ciasteczka ryżowe

środa, 04 sierpnia 2010, noelka79
Tagi: ciasteczka

Polecane wpisy

  • Przygotowania do świąt

    W okół szykują kartki, gwiazdki, bombki i aniołki, a u mnie kulinarnie. Udało mi się wreszcie wybrać na targ i znalazłam kolorowe papryczki pepperoni, czosnek w

  • Jabłecznik z Janeczkowa:)

    Trochę okrężną drogą trafiłam na ten przepis, ale w ciągu tygodnia zrobiłam ciasto dwa razy. Jabłecznik robi się bardzo prosto, zdecydowanie szybciej niż tradyc

  • Słodkości na majówkę

    W sobotę dziergałam, a mąż z dziećmi robił brownie. Pieklismy pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni. W internecie przepisów jest mnóstwo, wybraliśmy na chybił-

  • Ciasteczka orzechowe

    Zapraszam na pyszne ciasteczka które robi się błyskawicznie. Składniki: 1 słoik masła orzechowego z fistaszków(350 g) 2 małe jajka 1/2 szkl cukru 1/2 szkl mąki

  • CIASTECZKA MIGDAOWE NA BIAŁKACH

    Ciasteczka migdałowe na białkach 3 białka 300 g mielonych migdałów * szczypta soli 150 g drobnego cukru 1 op. cukru o smaku migdałowym 1/4 szkl. cukru pudru do

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Free counters!